Lévai Református Egyházközség

„Per spinas ad rosas”

Tartalomjegyzék

Felhívás a barsi egyházmegyei nappal kapcsolatban

 

 

Reformátusok
ÉLŐ szóval és zenével
Hontfüzesgyarmat
Barsi Egyházmegyei Majális
2013. május 1. szerda

„Az Krisztus nyájára jól vigyázz, azt hagyom.”
III. CZEGLÉDI PÉTER NAPOK
2013. május 1-5.



„Énekelj az Úrnak te egész föld!
Hirdessétek szabadítását nap mint nap!...
...ERŐ ÉS ÖRÖM VAN LAKÓHELYÉN”

I.Krón 16,23-27


Kedves Gyülekezetek, Kedves Testvérek!

Tisztelettel értesítjük egyházmegyénk gyülekezeteit és tagjait, hogy Isten segedelmével első alkalommal kerül egyházmegyénk területén megrendezésre az egyházmegyei majális (nap). Az alkalomnak a hontfüzesgyarmati református templom és kultúrház ad otthont. Az egyházmegyei majális a III. CZPN-ok főrendezvénye, amelynek elsődleges célja a gyülekezeteink hitéletének és összetartozásának erősítése. Az alkalomnak azt a címet adtuk, hogy „Reformátusok élő szóval és zenével”, amely Krisztusban kapott küldetésünk sokszínű bemutatását hirdeti. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy alkalmunk vezérigéje, „Erő és öröm van lakóhelyén” üzenetét körüljárhassuk. Szeretnénk, ha minél több gyülekezet és közösség bekapcsolódna a meghirdetett programokba, ezért a következő felhívással fordulunk egyházmegyénk gyülekezeteihez és tagjaihoz.

1. Prezentáció – Egyházmegyénk bemutatása képekben.
Lehetőséget adunk a gyülekezetek bemutatására. Az egyházmegye gyülekezetei küldjenek be elektronikusan képeket a közösségük életéről. Egy rövid 15 – 20 perces összeállítást készítünk belőle.
A képeket Izsmán Jónás lkp e-mail címére kell beküldeni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A képek beküldésének a határideje: 2013. április 10.

2. Kiállítás
Magyar népviseleti ruhák, terítők, kézimunkák, úrasztali terítők, szószéki díszítések bemutatása. Várjuk a gyülekezetek, családok, egyének felajánlásait.
A kiállítás anyagát a gyülekezetek lelkészei a lelkészi hivatalokban gyűjtik össze.
Az összegyűjtött anyagot a nagysallai központba kell legkésőbb 2012. április 27-ig elhozni.

3. „Méteres rétes” és egyéb barsi finomságok
Várjuk asszonytestvéreink és a gyülekezetek jelentkezését, akik réteseket, barsi ételkülönlegességeket tudnak készíteni. A legmutatósabb, a legfinomabb rétesek készítőit megjutalmazzuk.

NEVEZÉS! A rétes készítésénél előzetes nevezésre van szükség. Mindenkit kérünk, hogy jelezze lelkipásztoránál a nevezési szándékot. A jelentkezésnél a következő adatokat kell megadni: A rétes készítőjének (készítőinek) neve, lakhelye, a rétes megnevezése (pl. sárói túrósrétes).
A jelentkezők adatait a helyi gyülekezetek lelkipásztorai írják össze. A nevezéseket Csernyík Magdolna hontfüzesgyarmati lelkész fogja összesíteni – Nevezések összesítésének a határideje: 2013. április 27. szombat.

Az elkészített réteseket április 30-án, legkésőbb május 1-én, 12.00 óráig kell az alkalom helyszínére, vagyis a hontfüzesgyarmati kultúrházba elhozni, mégpedig két külön csomagban.
Miért van szükség két csomagra?
Az első csomagot a kiállításra fogjuk elkészíteni. A rétesek egy közös hosszú asztalon lesznek elhelyezve és a nap folyamán a résztvevők által elfogyasztva.
A második csomag lesz a minta, amely a kiértékeléshez szükséges.
Erre a mintára már csak egy szám fog felkerülni (az előzetes nevezés alapján), amit a szervezők helyeznek el a csomagon.

4.Pályázat Téma: „Erő és öröm van lakóhelyén” I. Krón 16,23-27 alapján.
Az erő (pl. Isten igéje, hit, szeretet, stb) az öröm (élet, lélek, békesség, áldás, zene stb), az Úr lakóhelye (a templom, az ember szíve, a család, a gyülekezet-egyház, a haza, a nemzet, a föld, stb).
Szeretettel várjuk azoknak a pályázatát, akik szeretnek rajzolni és írni. Minden pályázónak ajándékot készítünk, a legjobb munkákat pedig értékes díjban részesítjük.

4.1. Rajzpályázat: A rajzokat minimum A3-as formátumban kell elkészíteni.

Kategóriák:

A. Hittanosok: 12 éves korig
B. Hittanosok és konfirmandusok: 13-14 évesek
C. Középiskolások: 15-19
D. Felnőttek: nincs korhatár

4.2. Írásbeli pályázat. Maximum 2 oldal, A4-es formátum, 12-es betűméret.

Kategóriák:

A. Hittanosok: 12 éves korig
B. Hittanosok és konfirmandusok: 13-14 évesek
C. Középiskolások: 15-19 évesek
D. Felnőttek: nincs korhatár

(Lelkészek nem nevezhetnek)
A pályamunkák beérkezési határideje: 2013. április 23. – kedd
Gyűjtőhely: a Zselíz-i lelkészi hivatal.
A pályázatot lezárt borítékban kell leadni. A borítékra és a pályamunkára is rá kell írni a pályázat témáját: „Erő és öröm van lakóhelyén”, a pályázó nevét, lakhelyét, születési dátumát és a pályamunkának a szerző által adott megnevezését. Természetesen a megadott téma alapján kell a pályamunkát elkészíteni, ám lehetőség van (nem kötelező) a pályamunka címének egyéni, sajátos megnevezésére is. Nem kötelező a teljes cím felhasználása. Azt a pályázatot is elfogadjuk, amelyik a címben megadott lehetőségek közül csak egy konkrét dolgot emel ki (pl. hit, templom, család, szív, öröm, erő, áldás stb.). Persze érdekesebb és a munka értékét is emeli, ha az elkészített írás vagy rajz, több értéket is ki tud egyszerre fejezni, be tud mutatni.

5. Barsi gyülekezetek és lelkészek összkórusa

A nyitóistentiszteleten a barsi gyülekezetek énekkarai és a lekipásztorok egy közös énekkart, összkórust fognak alkotni. Azok a kórusok, amelyek csak egy szólamban énekelnek, a szoprán dallamot fogják megtanulni.
A következő énekeket kell a jelentkező kórusoknak és lelkészeknek megtanulniuk:
1. Semmit ne bánkódjál (a 10. oldalon a 14-es szám alatt)
2. E világ mióta
3. 150. zsoltár

2013. április 13-án a lévai gimnáziumban közös próbát tartunk, amelyre szeretettel várjuk a kórusvezetőket és a kórus néhány tagját, akiknek nem okoz gondot a próbán való részvétel.

6. További felhívások
Iskolák börzéje alkalmunkon lehetőséget szeretnénk adni a régió magyar iskoláinak a bemutatkozására.Az iskolák saját kiadványaikkal, beszámolóikkal a helyszínen bemutathatják intézményük életét.

Kézművesek figyelem! Az egyházmegyei napon szívesen teret adunk a gyülekezetekben és vonzáskörzetükben élő és tevékenykedő kézműveseknek portékáik és munkájuk bemutatására.Várjuk jelentkezésüket! Az érdeklődők a helyi lelkészi havatalokban jelezzék részvételi szándékukat.

7. Részvétel, szponzorálás, támogatás,
Az alkalomra szeretettel várunk minden gyülekezetet, családokat, érdeklődőket felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül.mindenkit szeretettel várunk. Szeretettel várjuk a kedves testvérek és gyülekezetek, vállalkozók, magánszemélyek, anyagi és természetbeni felajánlásait, adományait, valamint a szervezéshez szükséges segítséget, szervezőmunkát.
Tisztelettel kérjük a gyülekezeteket, hogy a 2013. április 21-i vasárnapi persellyel, lehetőségükhöz mérten támogassák az egyházmegyei napot. A pénzbeli adományokat egyházmegyénk pénztárosa, Tóth Zoltán lkp. fogadja a lelkészértekezleten.

Az alkalomra belépődíjat nem szedünk. A templomban persely lesz elhelyezve a hontfüzesgyarmati templom renoválására. A kultúrházban pedig az alkalom költségeinek a térítéséhez lehet hozzájárulni.

Az egyéb adományokat, felajánlásokat is szeretettel várjuk és fogadjuk a hontfüzesgyarmati lelkészi hivatalban.

Reméljük az egyházmegyei nap méltó lesz egyházunk küldetéséhez. Célunk, hogy együtt dicsérhessük Istent és az összetartozás erejét megtapasztaljuk. Legyünk mi is élő reformátusok, akik élő szóval és zenével együtt szolgálunk!

Léva, 2013. április 8., Nt. Kiss Pál esperes, Nt. Kassai Gyula lelkész

Mellékletek:
1. Tervezett program
2. Szervezési tudnivalók
3. Énekek