Lévai Református Egyházközség

„Per spinas ad rosas”

Egyházközségünk 2002-től rendszeresen, minden év karácsonyán, egy üveg borral megajándékoz minden református családot.

2009. október 3-án közel 30-an vettünk részt az ezévi szüreten, ahol nemcsak a mi szőlőnket, de egy lévai család által felajánlott szőlőt is szüreteltünk.

A karácsonyi üvegekbe a 2008. évi óbor és a 2009. évi újbor kerül majd. Reméljük sok örömet okozunk vele mindazoknak, akik karácsonykor istentiszteleteinkre ellátogatnak.

Az üvegen található első boroscímke 2002-ben készült. A legújabb pedig 2006-ban.

A legújabb boroscímkén az egyházközségünk alapításának az éve, a címerünk és a templomunk 1912-ből származó képe található.

Az egyházközség szőlője Léva legszebb helyén, a szőlőskertek alatti részben a "Kákában" található. A valamikori "Káka utcában" a múlt század elején impozáns polgári házak épültek. Innen gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

A szőlőkertünkben van egy öreg, hangulatos, teraszos présház, (a lévaiak "hajloknak" mondják) 2007-ben épített filagória, gyümölcsösrész és szőlőültetvény. Ez a hely csendes és kitűnő adottságokkal rendelkezik. Tavasztól őszig kedvelt helye több gyülekezeti alkalmunknak.

Ennek a szőlőültetvénynek a terméséből készül évről évre egyházközségünk bora. Egyik presbiterünknek állítottunk emléket, amikor elneveztük borunkat. "Címzetes presbiterünk" (mindnyájan így szólítottuk) Diószegi József, aki a Balatonfelvidéki Paloznakról származott, a boráról híres Csopak közvetlen közelségében található, 2006-ban hunyt el.

A címke alján a 90. zsoltár első verse olvasható: "Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre."

Reméljük Isten áldása velünk marad örökre és megáldja életünket, az anyaföldet és annak gyümölcseit és mi szolgáljuk az Ő dicsőségét nemzedékről nemzedékre.

cimzetes 2004 cimzetes 2009

Fényképek: